Door wie?
Kes Kes is opgericht door Titia Bloemhof, muziekdocente, afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam. Ik heb een enorme passie voor muziek en voor mensen en doe dus ook niets liever dan samen muziek maken. Daarom geef ik muziekles op scholen, leid ik verschillende koren en geef ik zangworkshops.
Over de naam en de visie van Kes Kes:
Kes Kes is de naam van een West-Afrikaans ritme instrument. Het is een soort shaker bestaande uit twee balletjes gevuld met kralen, die door een touwtje aan elkaar verbonden zijn. In de hand worden de balletjes tegen elkaar geketst waardoor een ritmisch patroon ontstaat.
Verschillende aspecten van dit instrument beschrijven de manier waarop ik werk tijdens de zangworkshops:
- Eenvoud: iedereen kan zingen. Als je werkt met eenvoudige krachtige liederen zullen mensen zichzelf verbazen. Mensen zeggen soms na afloop van een workshop: “Ik heb altijd gedacht dat ik niet kon zingen maar ik merk nu dat dat niet waar is”. Je hoeft niet jarenlang op zangles voordat je je stem mag laten horen. Ook zonder technische hoogstandjes kun je volop genieten van muzikale samenklanken.
- Verbinding: De twee balletjes van de Kes Kes zijn met een touwtje aan elkaar verbonden. Verbinding is een belangrijke factor voor mij. De kracht van muziek zet ik in om een gevoel van verbondenheid te creeren. Zo kan uit een aantal individuen in korte tijd een groep ontstaan.
- Interactie: Het ene balletje van de Kes Kes tikt tegen het andere balletje aan. Zo ontstaat een ritmisch patroon. Zoals het ene balletje het andere in beweging zet en visa versa, zo zetten mensen elkaar ook in beweging als ze samen muziek maken. Energie gaat stromen en er ontstaat een levendige sfeer. Om de interactie te bevorderen werk ik met speelse creatieve opdrachten om mensen uit hun tent te lokken.
Deze manier van werken past binnen de zogenaamde ‘community music’. Dit is een relatief nieuwe stroming binnen de muziek die eraan bijdraagt dat muziek toegankelijk wordt voor iedereen. Muziek wordt hierbij ook gebruikt als middel om buitenmuzikale doelen te dienen zoals verbinding, samenwerking, communicatie en creativiteit. De nadruk ligt op het proces en de beleving. Door daarin naar een hoge kwaliteit te streven krijg je een klinkend eindresultaat.